AHMET ÇETİN: KREDİYİ TÜKETİME DEĞİL, ÜRETİME VERMELİYİZ

 AHMET ÇETİN: KREDİYİ TÜKETİME DEĞİL, ÜRETİME VERMELİYİZ

Çerkezköy TSO Başkanı Ahmet Çetin, hafta sonunda EKOTÜRK TV’de yayınlanan ‘İşir içinde’ programına konuk oldu. Çetin, Çerkezköy TSO başta olmak üzere, bölgemiz ve ekonomiye dair birçok konuda açıklamalar yaptı.

Çerkezköy TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Başkanı Ahmet Çetin, EKOTÜRK TV’de İnci Erdoğan’ın Moderatörlüğünü yaptığı ‘İşin içinde’ adlı programa konuk oldu. Pazar günü yayınlanan programda konuşan Ahmet Çetin, İnci Erdoğan’ın bölgemiz ve iş hayatına ait sorularını yanıtladı. Ahmet Çetin, tüketici kredisi yerine üretim kredisi verilmesi gerektiğini belirterek, “Krediye reel sektör daha kolay ulaşmalı.”dedi.

Bölgemiz ve Türkiye ile ilgili güncel konulardaki görüşlerini anlatan Çerkezköy TSO Başkanı Ahmet Çetin, EKOTÜRK TV’de Çerkezköy TSO üyeleri adına tamamlanan ve hedeflenen projeler hakkında bilgiler verdi. Programda kendini tanıtan Ahmet Çetin, ekonomik gidişatla ilgili olarak, “Türkiye’nin sorunları var. Bölgemizin sorunları var. Türkiye ekonomi de daha fazla üretim yapan ülke olmalı. Yine reel sektörün daha çok teknik ve teknolojik malzemeleri üretip ihracatını yapması zamanı çoktan geldi.”dedi. 

SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ...

Sosyal Sorumluluk projesi olarak Çerkezköy TSO Başkanlığı’na aday olduğunu ve 12 Kasım 2022’de seçildiğini belirten Ahmet Çetin, “Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası görevi yurt dışı köprü olmak görevi sanayicinin sorunlarını çözmede yine köprü olmak. Ve benim görevim. Benimde buradaki misyonum budur.”dedi.

BÖLGEMİZ GÜÇLÜ BİR ALTYAPIYA SAHİP

Bölgenin güçlü bir altyapıya sahip olduğunu belirten Çetin, “Avrupa’dan ve Amerika’dan da yatırımcılar bölgemize gelmekte. Bölgemiz üretim üssü ve bunun gereklerini altyapı hazırlıklarını yaptığı için Alman, Amerikalı, Afrikalı, Çin’den, Japon sanayici ve yatırımcılar gelmekte. Akabinde üç tane daha sanayi bölgemiz var. Veliköy Organize Sanayi Bölgesi, Kapaklı Organize Sanayi bölgesi var. Bir de Yalıboyu OSB var. Yalıboyu’da Odamız üyelerinin oluşturduğu bir OSB’dir. Bu 3 OSB’de odamızın kapsamı alanına giriyor.”diye konuştu.

KREDİYE REEL SEKTÖR DAHA KOLAY ULAŞMALI

Merkez Bankası’nın faiz oranlarına ilişkin soruya da cevap veren Ahmet Çetin, “Dünyanın yaşadığı sorunları ülkemizde yaşıyor. Paranın daha çok üretime, üreticiye işletme kredileri ile sübvanse etmeliyiz. Daha ucuz şartlarda üretmeliyiz. Dünyadaki rekabet gücümüzü artıracaktır. Reel sektörün daha fazla ve daha kolay kredilere ulaşması lazım. Tüketici daha kolay ulaşırsa. Fiyat dengesini bozacak. Arz talep olarak da enflasyonu tetikleyecektir.” İfadelerini kullandı.

BİRÇOK İLAÇ SANAYİ BURADA ÜRETİM YAPMAKTA

Katma değeri yüksek ürünlerin Çerkezköy OSB’de üretildiğine dikkat çeken Ahmet Çetin, “Çerkezköy OSB’de doluluk oranları yüzde 95-96 seviyelerinde. Özellikle endüstri alanında cazibe merkezi oluşturmaktadır. “dedi. Çerkezköy OSB’de en fazla üretimin yapıldığı sektörlerle ilgili gelen soru üzerine Ahmet Çetin, “Tabii ki ilk kurulduğu yıllarda tekstil, akabinde kimya sektörüydü. Akabinde makine yatırımları ve inovasyon sistemleri üzerine yatırımcı çekti. Ama, bugün ilaç sanayinin de kümelendiği bir yer oldu. Birçok ilaç sanayi burada üretim yapmakta.” açıklamasında bulundu.

TEKNİK ÜNİVERSİTE’NİN ALT YAPISINI OLUŞTURACAĞIZ

Teknik üniversite kurulması konusunda gelen soruya TV ekranından cevap veren ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, “Öncelikle bir vakıf kurulması lazım. Bu vakıf ile de sanayiciyle işbirliği için de üniversiteyi hayata geçirmeyi istiyoruz. Bu dönemin sonuna kadar bunun temellerini atmayı planlıyoruz. Sanayiciyle birlikte bu üniversitenin bölgemize oldukça fazla katkı sağlayacağına inanıyorum.”diye konuştu.

KALİFİYE PERSONEL

Kalifiye personel konusunda yöneltilen soruya cevap veren Ahmet Çetin, “Kalifiye personel sorunu Türkiye’nin gerçeğidir. Maalesef son yıllarda kalifiye personelimiz yurt dışına kaçıyor. Üniversitelerle sanayicilerin iş birliği yaptığı takdirde, üniversitelerin sanayiyi desteklediği takdirde, bu sorun giderilecektir.  Meslek liseleriyle ilgili olarak da sanayinin hangi ara elamanlara ihtiyacı var. Ve bu ara elaman ihtiyaçlarını milli eğitimle, meslek liseleriyle desteklenerek yetiştirilmesi sağlanmalı. Meslek liselerimiz var zaten. Aslında meslek liselerinin ara elaman ihtiyacını yetiştirilmesi için milli eğitimle sanayi iş birliği içinde ikinci eğitim olarak var olan okulların daha rantabl kullanılmasıyla ara elaman sorunun çözüleceğine inanıyorum. 

6 BİN CİVARI SANAYİC ODAMIZA KAYITLI

Çerkezköy TSO’nun üye sayısıyla ilgili bir soru yönelten programın Moderatörü İnci Erdoğan’a açıklamalarda bulunan Ahmet Çetin şunları kaydetti: “6 bin civarı üyemiz bulunmakta. Ancak her gün yeni şirketler kuruluyor. Burası Türkiye’nin üretim üssüdür. Ticaretin de üssü olmasını istiyorum. Oda olarak ihracatın desteklenmesi ve ihracat yapacak olan üyelerimize danışmanlık yapıyoruz.”

 

AVRUPA’DA KREDİ YÜZDE 10 

Kur politikaları hakkında da açıklamalarda bulunan Ahmet Çetin, “Avrupa’da yüzde 10’un üzerinde kredi kullanmıyorlar. Avrupa’da zaruri ihtiyaçlar için kredi kullanılıyor. Türkiye’deki gibi tüketimi artıracak şekilde değil. Tüketim kredisinin düşürülmesi gerekir. İşletme kredilerine yönelmeliyiz. Enerji fiyatları ve döviz baskısı. Üretim satış bizde birbirini tutmamakta.” dedi.

ÇTSO’nun çalışmalarını anlatan Çetin, “Yerel yönetimlerle irtibata geçerek, bölgemiz için makro planlar hazırlıyoruz. Yine odamızda Yüksek İstişare Kurulu kurarak, geçmişle geleceği birleştirmek ve doğa bilecek ihtiyaçları da planlamamız lazım. Bu bölge gerçekten çok önemli bir bölge hem tarım açısından hem Avrupa’ya yakınlığı hem limanları hem de demiryolu olarak, bu makro planlar yapılmadığı takdirde sorunlar yaşanabilir. Günü kurtarmak için yapılacak planlarla sorun yaşanabilir.”diye konuştu.

BÖLGENİN EN ÖNEMLİ SORUNU SU

Bölgenin sorunlarına da programda değinen Ahmet Çetin, “En büyük sorunuz su sorunudur. İlerde yaşanacak Ergene ve Tunca nehri 5 milyar metreküp suyu Ege’ye boşa bırakıyor. Su kaynaklarımız azalıyor. He yıl yer altındaki su 10 metre daha aşağıya kaçıyor. Bölgede zaman zaman bununla ilgili yaptığımız toplantılarda da dile getiriyoruz.  Barajlara dönüştürebiliriz, yer altına da kaçabilir. Nihayetinde çıkartabiliriz. Bu suyu hem tarımda hem sanayi de kullanabiliriz.”dedi.

Ahmet Çetin programın sonlarında Çerkezköy TSO tarafından bu yıl 7'incisi düzenlenecek olan Çerkezköy Endüstriyel Fuarı hakkında da bilgi verdi.

 



KENT ORMANI ÇOK YAKINDA HİZMETE AÇILIYOR

KAPAKLI DÜNYA ENGELLİLER HAFTASINI ETKİNLİKLERLE KUTLADI

MİLLETVEKİLİ AYGUN’DAN 19 MAYIS MESAJI

TEKİRDAĞ'DA NEFES KESEN GÖRÜNTÜLER

ÇORLU'DA ZİNCİRLEME KAZA