BAROLAR’DAN CAN ATALAY AÇIKLAMASI

BAROLAR’DAN CAN ATALAY AÇIKLAMASI

Milletvekili seçildiği halde tahliye olmayan Can Atalay için 51 Baro Başkanı ortak açıklamada bulunurken, aralarında Tekirdağ Baro Başkanı Egemen Gürcün de yer aldı. Gürcün, Can Atalay’ı cezaevinde de ziyaret etti.

Milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmeyen Gezi Davası tutuklusu avukat Can Atalay için Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne’nin de aralarında bulunduğu 51 baro ortak açıklama yaptı. ‘Yasama faaliyetine katılma hakkı engellenmemeli’ başlığıyla yayımlanan açıklamada Atalay'ın hukuksuz şekilde cezaevinde tutulduğu vurgulandı. 

Tekirdağ Barosu Başkanı Egemen Gürcün’de meslektaşları Can Atalay’ı Kırklareli Baro Başkanı Turgay Hınız ile birlikte Marmara Cezaevinde ziyaret etti. Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay'ın durumuna ilişkin ortak açıklama yayımlayan 51 baro, Atalay'ın tahliyesini talep etti. Adana, Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Ardahan, Artvin, Aydın, Balıkesir, Batman, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Hakkari, Hatay, Iğdır, Isparta, İstanbul, İzmir, Kars, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Mardin, Mersin, Muğla, Muş, Ordu, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ, Trabzon, Tunceli, Van, Zonguldak Barosunun yaptığı ortak açıklamada, “ Meslektaşımız Av. Ş. Can Atalay, 28. Dönem milletvekilliği seçiminde Hatay milletvekili olarak seçilip mazbatasını almış olmasına rağmen yasama faaliyetlerine katılması gerekirken yargısal teamüllere aykırı bir şekilde halen tutuklu olarak cezaevinde bulunmaktadır. Milletvekili seçilmesinin akabinde avukatları tarafından tahliyesi talep edilmiş ancak seçimlerin üzerinden üç haftadan fazla süre geçmesine rağmen bu konudaki işlemler hukuka aykırı biçimde sürüncemede bırakılmış, dosyası Yargıtay’a iletilmemiş ve nihayetinde meslektaşımız bugüne kadar tahliye edilmemiştir” denildi. 

YASAMA DOKUNULMAZLIĞI…

Açıklamanın devamında, “Anayasa’mızın “Yasama Dokunulmazlığı” başlıklı 83. maddesi 2. fıkrasına göre: “Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz” hükmüne amirdir. Bunun yanında Yargıtay, Anayasa Mahkemesi, AİHM içtihatları doğrultusunda meslektaşımızın seçmenlerin iradesi doğrultusunda yasama görevini yerine getirmesi demokratik hukuk devletinin gereğidir. Biz, aşağıda imzası bulunan Barolar olarak mevcut içtihatlar, Anayasa ve AİHS kapsamında CMK 105 uyarınca yargısal işlemlerin yerine getirilmesi gerekliliğinin demokratik hukuk devletinin esası olduğunu bildiriyor, yetkilileri bu konudaki görevlerinin gereğini ivedilikle yerine getirmeye davet ettiğimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz” denildi. 


CEZAEVİNDE ZİYARET ETTİLER 

Tekirdağ Baro Başkanı Egemen Gürcün de meslektaşları Can Atalay’ı Kırklareli Baro Başkanı Turgay Hınız ile birlikte Marmara Cezaevinde ziyaret etti. Ziyaretle ilgili açıklamada bulunan Gürcün, “28. Dönem milletvekilliği seçiminde Hatay milletvekili olarak seçilmesine rağmen yargısal teamüllere aykırı bir şekilde halen tutuklu olarak cezaevinde bulunan meslektaşımız Avukat Ş. Can Atalay’ı Kırklareli Baro Başkanım Avukat Turgay Hınız ile birlikte 6 Haziran 2023 tarihinde Marmara Cezaevinde ziyaret ettik. Meslektaşımızın bir an önce mevcut içtihatlar, Anayasa ve AİHS kapsamında CMK 105 uyarınca yasal prosedürlerin işletilerek tutukluluk halinin sonra ermesini ve seçmenlerin iradesi doğrultusunda yasama faaliyetlerine katılmasını bekliyoruz” dedi.

 



Anahtar Kelimeler: BAROLAR’ ATALAY AÇIKLAMASI

MODİFİYELİ ARAÇLAR GÜZELLİK VE SES İÇİN YARIŞTI

İLK KADIN BELEDİYE BAŞKANI’DAN ANNELER GÜNÜ MESAJI

SÜLEYMANPAŞALILAR 1. KAKAVA HIDIRELLEZ ŞENLİĞİNDE DOYASIYA EĞLENDİ

MALKARA'NIN TÜM KIRSAL MAHALLELERİNE TOPLU TAŞIMA HİZMETİ

KÖSEİLYAS KAVŞAĞI BAĞLANTI YOLU ASFALTLANIYOR