ÇİN VE ABD ARASINDA NÜKLEER SAVAŞ RİSKİ

ÇİN VE ABD ARASINDA NÜKLEER SAVAŞ RİSKİ

Çin Halk Cumhuriyeti ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında siyasi, askeri ve ekonomik güç mücadelesi devam ediyor.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyareti sonrası artan gerginlik zirveyi bulmuştu. İki tarafın bölgeye askeri yığınak yapması sonucu Dünya, Soğuk Savaş döneminde yaşanan Küba Krizi sonrası ilk kez bir nükleer savaşın eşiğine gelmişti.

Çin ve ABD arasında gerginliğe sebep olan jeopolitik güç mücadelelerinin sebebi Tayvan’ın önemine dayanıyor. Tayvan adası elektronik çip üretiminde Dünya’nın önemli bölgelerinden biri. Tüm teknolojik cihazların içerisinde yer alan elektronik çiplere muhtaç olan ABD ve Çin Tayvan bölgesinde hakimiyet alanı oluşturmak istiyor. Gerçekleşen son NATO zirvesinde yayımlanan yeni stratejik konsept çerçevesinde Çin düşman ülke olarak ilan edildi.

TAYVAN'DA GÜÇ KULLANABİLİRİZ

Çin ise yeni devlet başkanının seçileceği son kongrede Tayvan’la barışçıl yollar ile birleşmeyi amaçladığını ancak bu mümkün olmaz ise askeri yollara başvurabileceğini bildirdi. Tüm bunlarla birlikte ABD’nin Asya-Pasifik bölgesinde yeni ittifak arayışları içerisinde olduğu görülüyor. Bu hamle karşısında Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao "NATO yeni alanlara ve bölgelere yönelen hamleler yapma ve bloklar arası cepheleşme yaratma arayışında. Dünya buna karşı uyanık olmalı ve bu girişimleri reddetmeli" ifadelerini dile getirdi.

FÜZE DENEMELERİNE SESSİZ KALIYOR

Çin’in bölgede yanına çekmek istediği devletler arasında en başta Hindistan yer alıyor. Güney Kore ile iyi ilişkileri olan Çin Halk Cumhuriyeti, Güney Kore’nin füze denemelerine sessiz kalıyor. ABD ise Japonya’yı silahlandırmak ve Çin’e karşı yeni bir koz elde etme peşinde. Bu süreçte Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda liderlerinin Madrid’de gerçekleşen Nato zirvesine katılım sağlaması dikkatleri çekti.



Anahtar Kelimeler: ARASINDA NÜKLEER SAVAŞ RİSKİ

KIRKLARELİ’NDE KAÇAKÇILIK OPERASYONU: 11 GÖZALTI

GÖKTAŞI DÜNYA'YA ÇARPABİLİR

ABD'NİN EN BÜYÜK BANKALARINDAN BİRİ ÇÖKTÜ: TEHLİKE KAPIDA

KATİL BALİNA 17 KÖPEKBALIĞINI TEK SEFERDE AVLADI

ABD İSTİHBARATI AÇIKLADI: COVİD-19 İNSAN ÜRETİMİ OLABİLİR