GÜNEŞİN ETKİLERİNE KARŞI DOĞRU KORUNMA YÖNTEMLERİ

GÜNEŞİN ETKİLERİNE KARŞI DOĞRU KORUNMA YÖNTEMLERİ

İrmet Hospital Dermatoloji Bölümü Uzm. Dr. Aykut Hoşcan sağlık üzerinde etkileri yüksek olan güneşten korunmanın en doğru şekilde nasıl olacağını anlattı.

İrmet Hospital Dermatoloji Bölümü’nde yeni göreve başlayan Uzm. Dr. Aykut Hoşcan ‘Güneşin Sağlığımıza Etkilerine Karşı: Doğru Güneşten Korunma Yöntemleri’ hakkında bilgi verdi.

Güneşten korunmada dikkat edeceğimiz en önemli basamağın saat 10:00-14:00 arasında güneşten kaçınmak olduğunu söyleyen İrmet Hospital Dermatoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Aykut Hoşçan, “Mümkünse gölgede durmak tercih edilmelidir. Açık ve güneşli havalara ek olarak, bulutlu ve kapalı günlerde de güneşten korunma gereklidir. Pencere camının UVA ışınlarının geçmesine engel olmayacağı unutulmamalıdır. Giysilerimiz güneşten korunmada önemli bariyer oluştururlar, şapka ve güneş gözlüğü kullanılmalıdır. İmkân varsa 10 cm güneşliği olan ışık geçirmeyen dokuma şapka tercih edilmelidir. Kalın kumaşlar, sıkı dokunan kumaşlar, yıkama ile hafif çekmiş kumaşlar, polyester giysiler daha yüksek koruyucu özelliğe sahiptir. Solmuş veya ıslanmış giysilerin koruyucu özelliği daha zayıftır. Güneş ışınlarının gözdeki etkilerini önlemek için tam UVA-UVB filtreli güneş gözlükleri tercih edilmelidir.” açıklamalarında bulundu.

GÜNEŞTEN KORUYUCULAR

Açık tenlilerde, koyu tenlilerde güneşten koruyucular kullanması gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Aykut Hoşçan, şunları kaydetti: “Açık tenli kişilerde güneş yanığı olasılığı daha fazladır. Güneşten koruyucu seçerken hem UVA hem de UVB’ye karşı koruma sağlayan geniş spektrumlu ürünler seçilmelidir. Ortalama güneş alan bölgelerde kış aylarında SPF 15 kullanımı yeterli olsa da, yaz aylarında bu değer yetersiz kalır. SPF 15’ in altında koruma kullanılmamalı, yaz ayları için en az 30 koruma faktörlü güneşten koruyucular tercih edilmelidir.”

GÜNEŞTEN KORUYUCULAR NASIL KULLANILMALIDIR? 

Güneş’ten korunmanın yollarını anlatan Uzm. Dr. Aykut Hoşçan , “Dışarı çıkmadan 30 dakika önce sürülmeli, 2-4 saatte bir yenilenmelidir. Denizde, suda uzun süre kalınacağı dönemlerde suya dayanıklı formüller kullanılmalıdır. Aşırı aktivite ve kurulanma sonrası tekrar uygulanmalıdır. Etkili olabilmeleri açısından bol miktarda kullanımları çok önemlidir. İdeal olarak kremler 2 mg/cm2 sürülmelidir. Bu miktar sadece yüz dikkate alındığında kabaca 1/3 çay kaşığı kadardır. Bu miktarın dörtte biri sürüldüğünde, ürünün koruyuculuğu 8 kat düşmektedir.”dedi.

ÇOCUKLARI GÜNEŞTEN NASIL KORUMALIYIZ? 

Uzm. Dr. Aykut Hoşçan son olarak çocukların güneşten korunmasını anlatarak, açıklamasını tamamladı: “6 aydan küçük bebeklerin uzun süreli direkt güneş maruziyetinden korunması, 6 aydan sonra ise yüksek koruma faktörlü ürünlerle korunmaları önerilmektedir. Çocukluk çağında, bir ya da daha fazla su kabarcıklı güneş yanığı, kişinin melanom yani deri kanseri geliştirme olasılığını iki kattan fazla arttırır. Kişiler tüm yaşamları boyunca alacakları toplam UV’nin yüzde 50’sine yaşamlarının ilk 20 yılında maruz kalmaktadır. Bu nedenle özellikle çocukların güneşten korunması, ileri yaşlarda gelişebilecek deri kanserlerinin önlenmesi açısından çok önemlidir. Deri kanserlerinin önlenebilen risk faktörlerinin başında güneş maruziyeti gelir. Güneşten korunma hakkında bilgi sahibi olmak ve güneşten koruyucuları kullanma alışkanlığı kazanmak önemlidir.”



KANLI DOKTOR ÖNLÜĞÜYLE EYLEM YAPTILAR

KADIN FUTBOL TAKIMINDAN BAŞKAN ÇETİN’E ZİYARET

BAŞKAN TAŞYASAN’DAN ÖRNEK DAVRANIŞ

TEKİRDAĞ'DA TRAFİK KAZASI KAMERALARA YANSIDI

TEKİRDAĞ'DA GEÇEN YIL 12 BİN 306 BEBEK DOĞDU