RADYASYON YAĞMURU DÜNYA’YI FELÇ EDEBİLİR

RADYASYON YAĞMURU DÜNYA’YI FELÇ EDEBİLİR

Bilim insanları yeni bir radyasyon yağmurunun yaşanabileceğini açıkladı.

Bilim insanları tarafından ne olduğu hakkında belirli bir kanıya varılamayan gök cismi, Dünya'yı 1000 bin yılda bir radyasyon yağmuruna tutuyor. Olası bir Güneş fırtınası veya radyasyon yağmuru sonucu Dünya'nın elektrik sistemi çökebilir.

Carrington Olayı olarak da bilinen 1859 Güneş Fırtınası, 1859 da solar döngü sırasında gerçekleşmiş güçlü bir güneş fırtınasıdır. Bilim insanları yeni bir radyasyon yağmurunun yaşanabileceğini söylüyor. Radyasyon artışı 1859’da gerçekleşen Carrington olayındaki gibi yaşanırsa, elektrikte uzun süreli kesilmeler gerçekleşebilir. Dünya’da tüm sistemler elektrik ile çalıştığı için uzun süreli bir kesintisinin büyük bir kaosa yol açabileceği düşünülüyor. Sağlık sektöründen enerji sektörüne kadar birçok alanın felç olması bekleniyor. Marketlerin dahi elektrik ile çalıştığı göz önüne alınırsa olası bir radyasyon yağmuru karşısında insanlık çaresiz kalabilir.

GÜNEŞ RÜZGARLARINDAN KAYNAKLANMIYOR OLABİLİR

Proceedings of the Royal Society A adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan makaleye göre Dünya’ya ulaşan radyasyondaki artışların Güneş rüzgarlarından kaynaklanmadığı açıklandı. Makaleye göre radyasyon artışı çok güçlü ve gizemli bir kaynaktan geliyor olabilir. Queensland Üniversitesi'nde çalışmalar gerçeleştiren astrofizikçi Benjamin Pope, "Anlamadığımız bir tür aşırı astrofiziksel olgu var ve bu aslında bizim için bir tehdit olabilir" dedi. Dünya'nın yüzeyine ulaşan radyasyon seviyesindeki artışların Güneş rüzgarlarından kaynaklandığını düşünülüyordu.

TEKNOLOJİK CİHAZLARI ETKİLEYEBİLİR

 Bilim insanları, ‘karbon 14’ diye bilinen radyoaktif izotopları inceledi. Bu elementler, Dünya’ya tarih boyunca ulaşan radyasyon seviyelerindeki artışı gözler önüne seriyor. Geçtiğimiz 10 bin yılda 6 defa yoğun radyasyon artışı yaşandığı tahmin ediliyor. Güneş patlamalarının uzaya savurduğu radyoaktif parçalara Güneş rüzgarı deniliyor. Bu rüzgarlar bazen Dünya'ya ulaşıyor ve teknoloji cihazlarda aksamalara neden oluyor. Gezegene ulaşan son son güçlü Güneş rüzgarı olayı 1859'da gerçekleşti. Carrington Olayı diye bilinen hadise, iletişim altyapısına ciddi zarar vermişti.



Anahtar Kelimeler: RADYASYON YAĞMURU DÜNYA’ EDEBİLİR

KIRKLARELİ’NDE KAÇAKÇILIK OPERASYONU: 11 GÖZALTI

GÖKTAŞI DÜNYA'YA ÇARPABİLİR

ABD'NİN EN BÜYÜK BANKALARINDAN BİRİ ÇÖKTÜ: TEHLİKE KAPIDA

KATİL BALİNA 17 KÖPEKBALIĞINI TEK SEFERDE AVLADI

ABD İSTİHBARATI AÇIKLADI: COVİD-19 İNSAN ÜRETİMİ OLABİLİR