CHP Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Ticaret Bakanlığı'nın 2026 yılı bütçesini eleştirerek, "E-ticarette reel büyüme yok, başarısızlığın sorumlusu dışarıda aranıyor" dedi.
"BAŞARISIZLIĞIN SORUMLUSU SÜREKLİ DIŞARDA"
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Ticaret Bakanlığı'nın 2026 yılı bütçesi üzerine söz aldı.
Avşar, iktidarın önceki bütçelerde olduğu gibi başarısızlığının gerekçesini yine dış faktörlerde aradığını belirterek, "Bakan, zayıf dış talep, jeopolitik gerilimler ve savaşlardan söz ederek peşinen 'bakın, başarısızlığın sorumlusu biz değiliz' demiş oldu. Bu, samimi bir değerlendirme değil," dedi.
Avşar, 28. Yasama Dönemi boyunca yapılan üç bütçede de aynı mazeretlerin tekrarlandığını vurguladı.
"E-İTHALAT, E-İHRACATIN 12 KATI"
E-ticaretteki büyüme rakamlarının gerçeği yansıtmadığını belirten Avşar, BKM (Bankalararası Kart Merkezi) verilerine göre 2025 yılının ilk 7 ayında e-ihracatın 17,2 milyon TL, e-ithalatın ise 200 milyonu aşarak 12 katına ulaştığını söyledi.
Avşar, "Yurtdışından online alışverişe getirilen yüzde 60 vergi ve 30 Euro'luk sipariş limiti gibi sınırlamalara rağmen vatandaş hâlâ yabancı sitelerden daha ucuza alışveriş yapıyor. Bu da e-ticarette net ithalatçı olduğumuzu gösteriyor," dedi.
"MİLYARLARCA MUAFİYETE RAĞMEN REKOR KIRDI"
Ticaret Bakanlığı'nın yayınladığı E-Ticaretin Görünümü raporuna değinen Avşar, "Trendyol gibi büyük firmalara milyarlarca liralık lisans indirimi ve teşvik verilmesine rağmen, e-ithalat rekor kırdı. Bu muafiyetler e-ihracatı artırmadı, tam tersine ithalatı patlattı," ifadelerini kullandı.
"E-TİCARET HACMİNİN KAYNAĞI, PAHALILAŞMIŞ YERLİ ÜRETİM"
Avşar, e-ticaret hacmindeki artışın üretimdeki büyümeden değil, artan maliyetler ve enflasyondan kaynaklandığını savundu:
"E-ticarette '3 trilyonu geçtik' deniliyor ama bu reel bir büyüme değil. Hacmin kaynağı pahalılaşmış yerli üretim. Enflasyonla şişirilmiş bir büyüme var," dedi.
"REEL BÜYÜME GERÇEKLEŞMEDİ"
Somut örnek de veren Avşar, "Giyim ve ayakkabı kategorilerinde işlem adedi artmazken işlem hacmi 127 milyar TL'den 301 milyar TL'ye çıktı. Bu, enflasyonun e-ticaret hacmini büyütüyor göründüğünün en açık kanıtıdır. Reel bir büyüme söz konusu değildir," diye konuştu.
"TEKİRDAĞ'DA BGB İŞLEMLERİ, ÇORLU HAVALİMANINA GETİRİLMELİ"
Avşar, e-ihracatta yaşanan lojistik sıkıntılara da dikkat çekti.
Tekirdağ'daki firmaların, e-ticaret ihracatı için gerekli Basitleştirilmiş Gümrük Beyannamesi (BGB) işlemlerini gerçekleştirebilmek adına mallarını İstanbul Havalimanı veya Çatalca Muratbey Lojistik Merkezi'ne götürmek zorunda kaldıklarını belirtti.
"Bu hem zaman kaybı hem de ciddi bir maliyet yüküdür. Çorlu Havalimanı bu iş için ideal lokasyondur," dedi.
"HIZLI KURYELERİN BEKLEME SÜRESİ KISALTILMALI"
Avşar, hızlı kuryelerin gümrük kapılarında 48 saat bekletilmesinin yerli firmalar için rekabet dezavantajı oluşturduğunu vurguladı. "Bu süre mutlaka kısaltılmalı," dedi.
"E-TİCARET MALİYETİ DÜŞÜRÜLMELİ"
Normal ihracatta bir tırın işlem maliyetinin 3-4 bin TL iken e-ticarette 60 bin TL'ye kadar çıktığını söyleyen Avşar, bilgi işlem altyapısının güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.
"GÜMRÜKLER, E-TİCARET İHTİSAS GÜMRÜKLERİ OLARAK ÇALIŞMALI"
Avrupa'daki örnekleri hatırlatan Avşar, "Köln ve Dubai'de olduğu gibi, gümrükler 7/24 e-ticaret ihtisas gümrükleri olarak çalışıyor. Biz hâlâ mesai saatlerine takılıyoruz. Bu anlayışla rekabet etmemiz zor," ifadelerini kullandı.
"BİLGİ İŞLEM ALTYAPISI GÜÇLENDİRİLMELİ, KORİDOR GENİŞLETİLMELİ"
Sözlerini özetleyen Avşar, "Ana meselemiz maliyet ve enflasyondur. E-ihracatı güçlendirmek için bilgi işlem altyapısı geliştirilmeli, maliyeti düşürecek ve koridoru genişletecek adımlar atılmalıdır. Aksi takdirde e-ticaretteki cari açık büyümeye devam edecektir," dedi.