ÇTSO BAŞKANI AHMET ÇETİN NTV’DEKİ PROGRAMDA KREDİ ZORLUKLARINA DİKKAT ÇEKTİ

ÇTSO BAŞKANI AHMET ÇETİN NTV’DEKİ PROGRAMDA KREDİ ZORLUKLARINA DİKKAT ÇEKTİ

NTV Bakış Programı yayını bu hafta ÇOSB’de gerçekleştirildi.

NTV Bakış Programı’na katılan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, sanayici ve tüccarın kredi almada yaşadığı zorluklara dikkat çekti.

Noyan Doğan’ın moderatörlüğünü yaptığı NTV Bakış programı bu hafta Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler ve Türk Restoranst Genel Müdür Yardımcısı Ali Sertaç Canal programa katıldı.

Noyan Doğan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen Bakış programında Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler ve Türk Restoranst Genel Müdür Yardımcısı Ali Sertaç Canal ile bir araya gelinerek Alacak Sigortası konusu masaya yatırıldı. Aynı zamanda Çerkezköy’ün sanayisi ve kobisi, kobilerin tam ekonomik ortamda alacakları konusundaki sıkıntıları, bölgenin gelişimi ve sorunları gibi konular da ele alındı.

SÖZDİNLER ÇOSB'DEKİ SON RAKAMLARI VERDİ

İlk olarak Programın konukları arasında bulunan ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, bir konuşma gerçekleştirdi. Başkan Sözdinler ÇOSB’nin gelişimi ve 2023 yılının nasıl geçtiğine dair yaptığı açıklamada şunları kaydetti: 

‘’ Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi bildiğiniz gibi Türkiye’de mevcut 400 Organize Sanayi Bölgesi’nde en önde gelen sanayi bölgelerinden bir tanesi. Biz yaklaşık 4,2 milyar dolar ihracatımız ve 21 milyar dolar gibi bir üretim ciromuz var. 2023 yılında 256 milyar dolar gibi bir ihracat rakamımız vardı. Bunun da 12,5 milyar doları Tekirdağ İli’nden 5’inci sırada yapıldı ve bununda önemli bir kısmı ÇOSB’den karşılandı. Şu anda mevcut 295 tane firmamız var. Bunların 44 tanesi yabancı sermaye şirketlerimizdir. 81 bine yakında çalışanımız bulunmaktadır. Çalışanlarımızın yaklaşık yüzde 20’si de mavi ve beyaz yakalıdır. ‘’

KOBİ'LERE BANKA DESTEKLERİNİ ANLATTI

Diğer bir konuk olan Türk Restoranst Genel Müdür Yardımcısı Ali Sertaç Canal ise KOBİ’lere yönelik banka destekleriyle ilgili bilgiler verdi.   Ali Sertaç Canal, şunları kaydetti; ‘’Çerkezköy Alacak Sigortasıyla aslında çok uzun yıllar evvel tanışarak ticaret ve sanayiyi beraber götüren ender bölgelerimizden biridir. Özellikle kobi alanında kobi vasfını taşıyan şirketlere ticari alacak sigortası çok uzun yıllardır inemiyordu. 2018 yılında bu sıkıntıyı gören devlet bir sistem yarattı ve sadece kobilere özel, kobi vasfına haiz şirketlerin yurtiçi alacakları için bir alacak sigortası sistemi gerçekleştirdi. Burada da bu tamamen fiyatlaması, teminatla yapılandırılması tebliğiyle belirlenen bir sistem oluşturuldu. 2018  1 Ocak itibariyle bu sistem başladı. Bugün 5’inci yılını da artık doldurdu.’’

LİMİT ÇIKMAYAN FİRMALAR BULUNMAKTA

Bakış programının konukları arasında bulunan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin’de sanayici ve tüccarın kredi almada yaşadığı zorluklara dikkat çekti. Başkan Çetin ise yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

‘’Birinci olarak devlet destekli alacak sigortası ürünlerinin çeşitlendirilmeye ihtiyacı var. Yine mali yapısından dolayı limit çıkmayan firmalar bulunmaktadır. Ama bu büyük bir havuz içerisine yayılırsa yine bu mali yapısından dolayı sigorta kapsamı içerisine girmeyen firmalar da bu kapsam içerisine alınabilir. Örneğin; zorunlu deprem sigortası veya yine zorunlu araç sigortaları gibi. Bunlarda zorunlu bir kapsam içerisine alınırsa ticaret ve sanayi, ikisi de birlikte güven ortamı ister. Güvenli bir ticaretin gelişmesi ve büyümesi için mutlaka ve mutlaka ortamın ona hazır olması lazımdır.’’

Yaklaşık 20 dakikalık yayının ardından Bakış programı moderatörü Noyan Doğan programa izleyici olarak katılan sanayicilerden sorular alarak, katılımcıların cevaplandırmasını istedi. 


Haber Kaynak : Rabia IĞDIR

ARET MARANCIOĞLU’NUN LİSTESİ KAZANDI

BÜNYAMİN BAYIR’DAN KARACA’YA NEZAKET ZİYARETİ

DÜNYA'NIN DÖRT BİR YANINA ÇORAP SATAN HASAN GÜLKAYA'DAN BAŞARISININ HİKAYESİ

ENFLASYON YÜZDE 69 OLARAK AÇIKLANDI

ÇTSO ÜYELERİ’NDEN ULUSLARARASI FUAR’A KATILIM